carbon-monoxide-alarm

Hiába a legprecízebb gázszerelés, ha az égéstermék elvezetése nem tökéletes.

Az egyik legfontosabb, nélkülözhetetlen biztonsági eszköz egy lakásban a tűzjelző, vagy a szén-monoxid jelző. Ez az eszköz nem csak a lakást, de az ön életét is megmentheti tűz esetén. A tűzjelzők, más néven füstjelzők mára árban megengedhető készülékek, melyeket könnyű beépíteni. 1970-es bemutatása óta folyamatosan fejlesztették, míg el nem érte a mai, biztos formáját. Mégis, egyszerűségének köszönhetően vásárlás előtt érdemes néhány dolgot szemügyre venni, vagy konzultálni gázszerelőnkkel.

A ház mérete

A ház mérete az egyik legfontosabb tulajdonság, amit figyelembe kell venni tűzjelző beszerzése esetén. Ez határozza meg, hogy hány tűzjelzőt szükséges betelepíteni. A legfontosabb a hálószoba, majd a nappali. Fontos, hogy minden szobában legyen tűzjelző, hiszen zárt ajtónál nem jut át a füst az egyik szobából a másikba. Ellenben tilos elhelyezni tűzjelzőt konyhába vagy garázsba. A főzéskor létrejövő füst, illetve az autó különböző kibocsájtott gázai könnyen aktiválhatják a jelzőt, amely könnyen fölösleges kellemetlenséget okoz.

Fajták

Amikor a megfelelő tűzjelző kiválasztására kerül a sor, könnyen elbizonytalanodhat az ember. Ionizációs füstérzékelő, optikai, aspirációs füstérzékelő, sok-sok idegen szó. Hogy melyik legyen? A válasz egyszerű: bármelyik. Fejlettségüknek köszönhetően ma már bármelyik füstérzékelő megfelelő teljesítményt produkál veszély esetén. A választást innentől rá lehet bízni a saját, vagy a gázszerelő véleményére és ízlésére.

A tűz-, füst és szénmonoxid jelző működése

Alapvetően a tűzjelzők két fajta működési típusba sorolhatóak. Vagy elemmel, vagy kábelen keresztül, árammal működnek. Habár mindkettő típus megbízható, az elemes tűzjelzőt többen kedvelik. Mivel nem csatlakozik semmilyen áramforráshoz, áramszünet esetén is megfelelően védi házunkat. A lemerüléstől nem kell tartani, csipogó hanggal jelez a ház tulajdonosának, ha az elem közeleg a lemerüléshez.

Eltekintve attól, hogy milyen tűzjelzőt használunk, érdemes havonta egyszer ellenőrizni, hogy jól működik e. Abban az esetben, ha bármiféle probléma akadna, hívja cégünket, gázszerelőnk áll a rendelkezésére!