max_security_lockMindenki hallhatta már a kifejezést „kiemelten biztonságos zárak”, de vajon mit is jelent ez? Mitől lesz egy zár kiemelten biztonságos, és tényleg megéri több pénzt kiadni érte? Ebben a cikkben a mechanikus zárakról ejtek pár szót.
Először is, vizsgáljuk meg, mi az a kiemelten biztonságos zár. Az ilyen zárnak fizikai szempontból is biztonságosnak kell lennie, vagyis kiváló minőségű anyagból kell készíteni, amilyen az edzett acél, a rozsdamentes acél vagy a bóracél. Ellen kell állnia olyan támadásoknak, mint a fúrás, a felfeszítés vagy a kalapácsütések. Ezenkívül 1-es vagy 2-es ANSI besorolással kell rendelkeznie, amit egy későbbi cikkben tárgyalunk majd. A legtöbb UL minősítésű és nyilvántartottságú.

Ezek a zárak olyan kulcsokkal és kulcsjáratokkal kell rendelkezzenek, melyek biztosítják a „kulcskontroll”-t. Ez általában a gyártó által tervezett és kivitelezett nagyon egyedi eljárás, amire használati mintaoltalom vonatkozik. A használati minta leírja, hogy a kulcs és a kulcsjárat hogyan egészítik ki egymást, a kulcs hogyan hozza működésbe a szegeket vagy lemezeket, és milyen egyéb mechanizmusok tartoznak még esetlegesen a kulcsjárathoz, amit a kulcsnak aktiválnia szükséges.

Ez a mintaoltalom tartalmazza a gyártó és a forgalmazó kulcsellenőrzési kötelezettségének részleteit. Ezeket a kulcsokat nem lehet egy nagyáruházban lemásoltatni. Ezeket csak a gyártó vagy annak forgalmazója másolhatja le, ha a kulcstulajdonos igazolni tudja magát és be tudja mutatni az eredeti zár kódját.

A kiemelten biztonságos zárak főbb ismérvei:

  • magas fokú ellenőrzöttség (kulcskontroll),
  • mintaoltalommal védett kulcs, kulcsjárat és/vagy zármechanizmus,
  • kiváló minőségű anyagok,
  • nehezen feltörhetőség,
  • erős ellenálló képesség fúrással, felfeszítéssel, kalapácsütésekkel szemben.

Nos, akkor megéri az árát az ilyen zár? A válasz attól függ, hogy mit szeretne megóvni vele. Ha egy kültéri raktárat lelakatol, valószínűleg nem lesz szüksége kiemelten biztonságos lakatra. Azonban, ha dollármilliókat érő elektromos berendezéseket akar biztonságban tudni, a válasz az, hogy megéri magasabb árat adni a védelemért. Vállalkozások, kórházak és egyetemek vagy főiskolák számára a kiemelt biztonság alapkövetelmény kell legyen.

Mi a helyzet az Ön házával? Nincs szüksége kiemelten biztonságos zárakra?

Ismételten azt kell végiggondolnia, hogy mi az, amit ténylegesen védelmez. Nem elsősorban a tárgyait, hanem a családját. Náluk semmi sem fontosabb és óvnivalóbb. Tegye fel magának a kérdést: megérdemli-e a családja az extra kiadást, amit egy jobb zárért fizetni kell?