Érdekes cikket olvastunk a Dunaújvárosi Hírlapban.

dh-online: „A huzat bevágja mögöttünk az ajtót, és kulcs nélkül kint maradunk a lépcsőházban. Tanácstalanul toporgunk, ugyan most mihez kezdjünk, ki az, aki segíthet. Bizonyára sokak számára ismerős ez a  helyzet.”

Sok esetben a bezárt lakásajtókhoz tűzoltókat hívnak a pórul járt lakástulajdonosok. Pedig a tűzoltó nem lakatos. A cikk leírja, hogy a tűzoltók csak abban az esetben vonulnak ki a segélyhívásra, ha emberi élet, személyi sérülés, vagy vagyontárgyat veszélyeztető helyzet áll fenn.

dh-online: „Mennek, ha a bezárult lakásban például kisgyerek maradt bent, pláne, ha a szülő nyitva hagyta az ablakot, a gyermek bármely más módon veszélybe kerülhet, vagy ellátatlanul marad.
Mennek, ha ott maradt a gáztűzhelyen az ebédnek való, ezért tűzveszélyes helyzet állhat elő.
Mennek, ha olyan beázás van, amely az alsóbb emeleten lakók vagyontárgyait veszélyezteti.
Természetesen riaszthatók akkor is, ha valaki rosszul lesz a bezárt lakásban, és nem lehet vele kapcsolatba lépni. És akkor is kiszállnak, ha a mentők, vagy éppen a rendőrök kérik a közreműködésüket.”

A cikkben felhívják a figyelmet, hogy ha becsapódik az ajtó, ha kizárja magát, ha elromlik a zár, vagy elveszik a kulcs, ne a tűzoltóságot, hanem erre specializálódott lakatos mestereket hívjanak segítségül. Cégünk szakemberei arra is vigyáznak, hogy a bezárt ajtókat a lehető legkevesebb roncsolással nyissák ki, ami a tűzoltóság esetében nem biztos, hogy elsődleges szempont. Lakatos munkák, zárnyitás, ajtómentés, széf nyitás, zár javítás nem a tűzoltóság feladata, hanem a zárszervizeké.

Nem árt, ha a telefonszámunk már most beírja telefonkönyvébe. Bármikor szükség lehet ránk és Mi megyünk.

Az eredeti cikk itt található: http://dh-online.hu/cimlapon/20120102_tuzolto_nem_lakatos